Bekijk overzicht

Op zoek naar een huis? Let op deze punten in de tuin.

13-04-2023

Het op zoek gaan naar een koophuis kan spannend maar ook zeker leuk zijn. Vaak heb je al wel op een rijtje waar je naar op zoek bent en hierdoor kun je gericht aan je zoektocht beginnen. Ook de tuin is voor veel mensen erg belangrijk, echter waar let je op als je de tuin gaat bekijken van misschien wel je toekomstige woning? Hieronder lees je een aantal tips die zeker van pas kunnen komen tijdens je zoektocht.

Hoe is de staat van de tuin?

Allereerst is het belangrijk om de algemene staat van de tuin te bekijken. Is er veel achterstallig onderhoud waardoor je een hoop werk gaat hebben aan de tuin en heb je hier zin en/of tijd voor? Het opknappen van een tuin en het naar wens maken gaat wellicht ook veel geld kosten. Heb je dit geld beschikbaar en heb je dat ervoor over? Dit zijn allemaal vragen die je aan jezelf moet stellen.

Wel kan het investeren in je tuin verrassende effecten hebben op de waarde van je woning, het is dus geen slecht plan om geld in de tuin te steken. Ben je van plan om geld te investeren in je nieuwe tuin, investeer dan vooral in duurzame materialen zoals bijvoorbeeld het plaatsen van composiet schuttingen of composiet vlonderplanken.

Ligging van de tuin

Ook de ligging van de tuin is erg belangrijk en dit staat vaak ook beschreven in de verkoopadvertentie. Hou je heel erg van de zon, zorg dan dat de tuin op het zuiden of westen ligt want zo kun je optimaal genieten van de zon. Ben je geen zonaanbidder, dan is een tuin op het noorden iets voor jou. Ligt de tuin op het oosten, dan heb je voornamelijk een ochtendzonnetje.

Grootte van de tuin

De grootte van de tuin is iets wat je direct in één oogopslag ziet. Een grote tuin is uiteraard heerlijk maar er zitten wel bepaalde werkzaamheden aan vast als je graag houdt van een verzorgde tuin. Heb je groene vingers en ben je graag buiten dan is een grote tuin juist perfect voor je. Ben je niet zo van het tuinieren, dan kun je beter op zoek gaan naar een kleiner exemplaar.

Wat voor beplanting?

Bij een tuin hoort toch wel wat groen, ook al zie je steeds vaker dan men ervoor kiest om de tuin te voorzien van tegels en zo weinig mogelijk planten. Dit is qua onderhoud prettig maar voor de natuur is een tuin vol begroeiing toch beter. Hou je van gemak, dan is een tuin met zo weinig mogelijk beplanting of met meerjarige planten en struiken perfect. Heb je wel groene vingers dan zal een tuin vol met mooie planten en bloemen je vast en zeker niet afschrikken.

Hoe goed is de tuin bereikbaar?

Ook een punt waar je zeker op moet letten is de bereikbaarheid van de tuin. Is er bijvoorbeeld een achteringang aanwezig en bekijk ook of je hier gemakkelijk doorheen past met bijvoorbeeld je fiets of scooter. Heb je bijvoorbeeld een motor en wil je die graag stallen in een schuurtje in de tuin, kijk dan ook of dit mogelijk is en of er eventueel mogelijkheden zijn om de doorgang te verbreden.

Tot slot, ga je een woning bezichtigen let dan zeker op de bovenstaande punten. Door te letten op bijvoorbeeld de grootte, de staat van de tuin en de bereikbaarheid kom je na een eventuele aankoop niet ineens voor verrassingen te staan.

Ook interessant