Bekijk overzicht

Verrassende effecten van tuinarchitectuur op de waarde van uw woning

16-02-2023

De lente staat voor de deur. Voor veel mensen betekent dit dat het tijd is om na te denken over het aanpassen van de tuin. Voordat u begint met het graven van gaten en het planten van boompjes, is het belangrijk om de effecten van tuinarchitectuur op de waarde van uw woning te begrijpen. Immers, de waarde van de woning speelt een grote rol in de verzekeringspremies.

1. Volwassen tuinarchitectuur kan waarde toevoegen aan een woning

Veel huiseigenaren hopen dat hun tuinarchitectuur inspanningen een rendement geeft op hun woningwaarde. Het is algemeen bekend dat volwassen tuin niet alleen schoonheid toevoegt aan uw gazon, maar wanneer correct gepland, ook de waarde van een huis kan verhogen. Een mooie Strelitzia of monstera zorgen voor een prachtig gazon en geven bezoekers een positief gevoel over de woning.

2. Waar bomen zijn geplant kan de waarde van uw huis beïnvloeden

Bomen kunnen een groot effect hebben op de waarde van een woning. Wanneer bomen te dicht bij het huis worden geplant, kunnen grote boomwortels onder het huis doorlopen en funderingsproblemen veroorzaken. Eiken, wilgen en populieren staan erom bekend dat zij schade kunnen toebrengen aan onroerend goed wanneer zij niet goed geplant zijn, omdat hun boomwortels zeer groot kunnen worden. Grote boomwortels kunnen ook door beton breken en looppaden of terrassen beschadigen.

Boomwortels groeien ook van nature naar waterbronnen, waardoor ze naar rioolleidingen groeien. Wanneer een wortel een lek in een waterleiding vindt, zal hij snel in de leiding groeien en verstoppingen en breuken veroorzaken in de waterleidingen. Dit kan overstromingen in uw tuin en tal van andere problemen veroorzaken.

Wanneer u beslist welke bomen u gaat planten en waar u ze gaat planten, vergeet dan niet omhoog te kijken; hoge bomen die op een verkeerde plaats worden geplant, kunnen de elektriciteits- en kabellijnen boven uw huis verstoren.

Doe uw huiswerk om er zeker van te zijn dat de boom die u wilt planten geschikt is voor uw tuin. Informeer bij uw nutsbedrijf waar de gas-, elektriciteits-, kabel- en riool lijnen lopen, zodat u kunt plannen waar u uw bomen en struiken wilt planten.

3. Pas op voor planten die de grond uitdrogen

In het voorjaar en de zomer kunnen sommige bomen de grond in uw tuin uitdrogen, waardoor de grond onder de fundering van uw huis kan krimpen. Wanneer u beslist welke planten u aan uw landschap wilt toevoegen, moet u rekening houden met de vochtigheidsgraad van de bodem in uw regio.

4. Klimplanten kunnen de buitenkant van uw huis beschadigen

Klimop kan uw huis visueel aantrekkelijk maken, maar het kan ook tot ernstige problemen leiden. Wanneer klimop langs de zijkant van een huis groeit, kan het de verf en de gevel beschadigen. Het is zelfs krachtig genoeg om in scheuren in bakstenen te groeien en deze te scheiden, wat leidt tot stabiliteitsproblemen. Als de klimop helemaal tot aan het dak groeit, kunnen dakpannen en dakgoten worden losgetrokken.

Laat klimop nooit hoog genoeg groeien om het dak te bereiken. Voordat u klimplanten plant die langs de zijkant van uw huis groeien, dient u uw plaatselijke hovenier te vragen naar de mogelijkheid van schade aan uw gevelbekleding.

Ook interessant