Bekijk overzicht

Zo vind jij een geschikte woning

10-11-2022

Het vinden van een woning kan in de huidige tijd, vooral voor starters een flinke uitdaging zijn. Met de stijgende rentestanden en de vrijwel gelijk blijvende huizenprijzen, is het daarom van belang om goed voorbereid op pad te gaan. Waar je tot enkele jaren geleden met een wensenlijstje naar de makelaar kon gaan, is dit vandaag de dag natuurlijk een heel ander verhaal. Wat je namelijk ziet, is dat er steeds meer starters zijn, die genoodzaakt zijn om te kiezen voor een huis waar nog het nodig aan moet gebeuren. De voornaamste reden is dat een instapklare woning vaak door een investeerder wordt gekocht en er ook flink over de vraagprijs wordt geboden. Maar hoe zorg je er nu voor dat je een geschikte woning kunt vinden? In dit artikel geven we je enkele tips.

Bepaal het budget

Uiteraard is er niets zo belangrijk als het bepalen van het budget. Houd er daarbij ook rekening mee dat je te maken krijgt met additionele kosten zoals de kosten koper, maar ook verzekeringen. Niet alleen je inboedel- en opstalverzekering zijn belangrijk, maar ook een autoverzekering wanneer je een auto hebt. Ondanks het feit dat je online je autoverzekering vergelijken kunt om te kunnen besparen op de lasten, moet het toch betaald worden.

Breng dus eerst in kaart wat je maandelijks maximaal kunt opnemen en daarna wat je lasten zijn. Een hoge hypotheek is namelijk wel leuk, maar wanneer je erdoor in de financiële problemen raakt, is het natuurlijk verstandiger om iets lager te gaan zitten.

Bepaal het gebied waarin je wilt wonen

Nadat je weet wat je maximaal kunt opnemen, is het zaak om een gebied voor jezelf te bepalen waar je graag zou willen wonen. Hierin is het aan te raden om niet te precies te zijn, maar een straal van zo’n 5 tot 10 kilometer aan te houden. Want wanneer je een auto hebt, ben je natuurlijk met een paar minuten in een naastgelegen stad of dorp. Het is daarom dus ook zonde om je vast te houden aan een bepaald dorp waar je per se zou willen wonen. Je zult zien dat wanneer je je scope verbreedt, er ineens veel meer potentiele huizen tot je beschikking zijn.

Maak een wensenlijstje

Wensen zijn mooi, maar ze moeten natuurlijk wel realistisch zijn. Het is daarom dus ook aan te raden om twee lijstjes te maken. De ene met ‘nice to have’ en de andere met ‘need to have’. Vooral met een wat beperkter budget ontkom je er niet aan om concessies te moeten doen. Je kunt namelijk wel een tuin willen van 200 vierkante meter, maar wanneer het huis van je dromer een tuin heeft van 180 vierkante meter, dan is het natuurlijk zonde om deze te laten gaan. Zaken zoals een bepaald aantal slaapkamer is daarentegen wel belangrijk om kritisch op te zijn. Vooral wanneer je al kinderen hebt of er een eventuele kinderwens is, is het belangrijk te weten welke mogelijkheden er zijn.

Ook interessant