Bekijk overzicht

Zo kies jij de perfecte muurdecoratie

13-10-2022

Wanneer we bezig zijn met het inrichten van ons huis of simpelweg iets willen aanpassen, dan zijn we vaak druk in de weer met onze meubels en accessoires. Jammer genoeg zien we nog te vaak dat de muren in het huis worden vergeten. Een gemist kans als je het ons vraagt! Een groot deel van je woonkamer bestaat namelijk uit muur. De uitgelezen mogelijkheid om je interieur een extra boost te geven. Het is toch enorme zonde om die enorme mogelijkheid onbenut te laten? Vaak zien we, dat we niet verder komen dan het ophangen van klok of schilderij. Wil jij weten hoe jij je huis kunt opfleuren, door te kiezen voor de juiste muurdecoratie?

Zijn je muren in de goede staat?

Voordat we aan de slag gaan met het kiezen van de juiste decoratie voor je muur, is het essentieel te weten of je muur in goede staat is. Wanneer je namelijk merkt, dat de ondergrond van je muur niet helemaal in orde is, dan kan dit op lange termijn zorgen voor een vervelend effect. Zo kun je, wanneer je gaat behangen op een muur die niet strak is oneffenheden terug gaan zien in je behang en dat is iets wat je absoluut niet wil. Een andere manier om je muur strak te krijgen, is door hem de stucen. Als je muur is gestuct, kun je er vervolgens zelf voor kiezen om hem te gaan sauzen, maar je kunt ook gaan voor latex spuiten. Dit is hetzelfde effect als sauzen, alleen dan volledig streeploos. Dit kan op zowel je muren als je plafond.

Kies de juiste plek

Wanneer je kiest voor een schilderij boven de bank, je dressoir of eettafel, dan is het wel zo fijn dat hij ook exact in het midden hangt. Zorg er daarom goed voor, dat je weet wat het midden is. Het is natuurlijk zonde, dat wanneer je een schroef in de muur hebt geboord en hij blijkt niet recht te hangen de stukadoor moet langskomen om dit gat te dichten. Een ander ding om rekening mee te houden, is wanneer jij in huis kiest voor meerdere soorten wanddecoratie, dat je zorgt dat ze op gelijke hoogte hangen. Dit zorgt er namelijk voor dat je één geheel creëert. Wanneer je aan de slag gaat met decoratie in andere ruimtes, dan hoef je hier uiteraard geen rekening mee te houden.

Bepaal de juiste kleur

Wanneer je aan de slag gaat met het aankleden van je wanden, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met je kleurkeuze. Het grote voordeel met renovlies behang, is dat je dit eenvoudig kunt oversauzen. Een stelregel tijdens het inrichten, is dat je werkt vanuit een basis die vaak bestaat uit één of twee kleuren. Deze kleuren komen terug in de meubels, je gordijnen en in mindere mate in je accessoires. Vervolgens ga je aan de slag met zogeheten accentkleuren. Dit zijn kleuren die verbonden zijn met je basiskleur, alleen dan in een net iets andere tint.

Ook interessant