Bekijk overzicht

Zelf je huis beveiligen doe je zo

14-06-2022

Zelf je huis beveiligen doe je zo

Het aantal woninginbraken daalt al jaren op rij, maar desondanks wordt jaarlijks bij meer dan 30.000 woningen ingebroken. Dit komt vooral doordat de huizen in Nederland steeds vaker voorzien zijn van goed hang- en sluitwerk, maar ook doordat er meer keuze is in (betaalbare) beveiligingsoplossingen. Met behulp van deze beveiligingsproducten maak jij je huis – in aanloop naar Veilig Wonen Dag - inbraakproof.

Wat? Sloten met SKG*** keurmerk
Waar? De voor- en achterdeur, maar ook de ramen

SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw; een instantie die onder meer hang- en sluitwerk test op duurzaamheid en kwaliteit. Een SKG goedgekeurd slot kan één, twee of drie sterren hebben. Sloten die voorzien zijn van een 3-sterren SKG-keurmerk (SKG***) zijn maximaal inbraakwerend, en zullen een inbreker minstens 5 minuten vertragen. In de praktijk is dat voldoende om een inbreker een deur verder te doen kijken.

Wat? Beveiligingscamera’s
Waar? Aan de voor- en achterzijde van je woning

Vroeger zag je beveiligingscamera’s alleen bij miljoenenvilla’s of op industrieterreinen. Tegenwoordig telt Nederland volgens recente politiecijfers meer dan 300.000 beveiligingscamera's, waarvan een groot deel van particulieren. Voor minder dan honderd euro heb je al een beveiligingscamera aan de gevel hangen, of een deurbel met camera aan de deurpost. Dankzij deze camera’s houd je je woning nauwkeurig in de gaten.

Wat? Buitenverlichting
Waar? Aan de voor- en achterzijde van je woning

Inbrekers werken het liefst uit het zicht. Zij hebben daarom een hekel aan buitenverlichting die hen – al dan niet dankzij een bewegingssensor – letterlijk en figuurlijk in de spotlights zet. Met name in woonwijken kan goede, heldere verlichting rondom een woning een inbreker op afstand houden.

Wat? Raamsensors
Waar? Alle ramen die geopend kunnen worden

Bij een aanzienlijk deel van de inbraken wordt het dieven wel érg makkelijk gemaakt, doordat een raam niet (goed) is afgesloten. Met een raamsensor beveilig je je ramen, en klinkt er een luid signaal - en eventueel een melding op je mobiele telefoon – zodra één van je ramen geopend wordt.

Ook interessant