Bekijk overzicht

Waar moet je op letten als je een nieuwbouwhuis koopt?

14-07-2022

Een nieuwbouwwoning heeft ten opzichte van een bestaande woning allerlei voordelen. Zo kun je bepaalde zaken tijdens de bouw nog zelf aanpassen. De woning voldoet bij oplevering dus precies aan al je wensen en eisen.

Daarnaast voldoen nieuwbouwwoningen aan de strengste eisen als het gaat om duurzaamheid. Zo heb je direct lage energielasten en weet je dat je woning qua duurzaamheid klaar is voor de toekomst.

Niet gek dus dat er altijd veel belangstelling is voor nieuwbouwwoningen. Ben jij ook van plan een nieuwbouwwoningen te gaan kopen? Hieronder lees je waar je op moet letten.

Een nieuwbouwhypotheek

Bij een nieuwbouwwoning heb je met andere kosten te maken dan bij een bestaande woning. Een nieuwbouwwoning koop je namelijk vrij op naam. Je betaalt voor de hypotheek wel advies-, afsluit- en notariskosten, maar je hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen en zijn er geen leveringskosten. Dat scheelt al gauw duizenden euro’s. Toch heb je wel extra geld nodig voor andere zaken. Bij nieuwbouw is namelijk vaak geen keuken en badkamer in de prijs ingecalculeerd. Daarnaast moet je geld reserveren voor de afwerking, zoals schilderwerk en de vloeren.

Een nieuwbouwhypotheek heeft daarom een wat andere opbouw dan een hypotheek voor een bestaande woning. Een nieuwbouwhypotheek bestaat uit twee onderdelen. Met een deel betaal je de koopsom voor de grond. Het andere deel is de aanneemsom voor de bouw. Op het moment van afsluiten, betaal je de koopsom voor de grond, en de bouwtermijnen die al verstreken zijn. Over beide zaken wordt hypotheekrente berekend. Het overige deel van de hypotheek vormt het bouwdepot. Uit deze reservering betaal je de overgebleven bouwtermijnen en de aannemer.

Wil je de hypotheekrente van een nieuwbouwhypotheek fiscaal aftrekken? Dan heb je de keuze uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek, of een combinatie hiervan. Let wel op dat je de bouwrente niet aftrekbaar is, aangezien dit niet onder de eigenwoningschuld valt.

Dubbele woonlasten

In veel gevallen koop je een nieuwbouwwoning terwijl – of zelfs voordat – deze gebouwd wordt. Totdat de woning opgeleverd wordt en bewoonbaar is, moet je natuurlijk zelf ook onderdak hebben. Heb je een huur- of koopwoning, dan zul je dus een bepaalde tijd te maken krijgen met dubbele woonlasten. Enerzijds de huur of hypotheek van je huidige woning, anderzijds de nieuwbouwhypotheek voor de grond en het bouwdepot.

Er zijn diverse manieren om de dubbele woonlasten op te vangen. Mogelijk heb je voldoende eigen spaargeld, of kun je geld lenen bij vrienden of familie. Is dat geen optie, en heb je een koopwoning? Dan kun je mogelijk voor de tussenliggende periode een overbruggingskrediet afsluiten. Deze tijdelijke lening dekt de geschatte overwaarde van je huidige woning.

Is je huidige woning een koopwoning, waarover je hypotheek betaalt? Dan kun je mogelijk van zowel de oude hypotheek, als de nieuwbouwhypotheek en het overbruggingskrediet de rente fiscaal aftrekken.

Minder- en meerwerk

Een nieuwbouwwoning heeft vaak een standaardindeling en -bouwplan. Er zijn echter zaken die je kunt laten aanpassen naar eigen voorkeur. Wil je iets weglaten ten opzichte van de standaardindeling, dan heet dat minderwerk. In de meeste gevallen willen de nieuwe eigenaars dingen anders of toegevoegd hebben. Hieraan zijn kosten verbonden, die op de zogeheten meerwerklijst staan. Informeer goed naar de precieze prijzen (neem geen genoegen met ‘prijs op aanvraag’ of ‘prijs nader te bepalen’) en mogelijkheden. Zorg er ook voor dat je weet wanneer de deadline verloopt van minder- of meerwerk. Onderteken pas de overeenkomst als alles helder op papier staat. Houd verder rekening met een vooruitbetaling, die maximaal 25 procent hoort te bedragen van de kosten. Het overige deel volgt bij de oplevering.

Meerwerk kun je in de hypotheek meefinancieren. Dat komt omdat alles dat je extra laat doen, de waarde van de woning verhoogt. De kosten komen bovenop de kosten voor de grond en aanneemsom, en vallen onder het bouwdepot. Let er wel op dat je hypotheek hoger zal uitvallen, dus check goed of hiervoor wel financiële ruimte is qua maximale hypotheek.

Over de prijs van meerwerk kun je onderhandelen. Doe dit zeker, wanneer blijkt dat meerdere kopers binnen het nieuwbouwproject hetzelfde werk uitgevoerd willen hebben.

De oplevering!

Na maanden of misschien wel een jaar wachten is het dan eindelijk zover: je nieuwe woning wordt opgeleverd! Voordat je aan de slag kunt met de afwerking, moet je de woning volledig controleren. Het is aan te raden je bij deze inspectie bij te laten staan door een nieuwbouwexpert die verstand heeft van bouwkundige zaken. Constateren jullie gebreken, zoals meerwerk dat niet volgens afspraak is uitgevoerd. Dat leg je vast in het opleveringsrapport. Je geeft hiermee aan akkoord te gaan met de woning, de opleveringsgebreken uitgezonderd. De aannemer moet vervolgens binnen drie maanden de gebreken herstellen.

Ook interessant