Bekijk overzicht

Waar let je op bij het zoeken naar een nieuwe woning?

11-10-2022

Je wilt groter wonen, verhuizen van de stad naar het platteland of bent misschien wel op zoek naar je eerste huisje. Een spannend moment. Wat je plannen ook zijn, je wilt goed voorbereid voor de dag komen. Een huis kopen doe je natuurlijk niet elke dag. Waar moet je op letten in de zoektocht naar een nieuwe woning?

Een woning voor de toekomst

Heb je in het verleden al een groot aantal huizen versleten, en is het tijd geworden om je ergens definitief te settelen? Dan wil je een woning die voldoet aan de huidige criteria en gebouwd is voor de toekomst. Ben je al wat ouder? Dan wil je misschien het liefst gelijkvloers wonen. Heb je plannen om je gezin uit te breiden met kinderen of huisdieren? Dan is het prettig om extra ruimte in of om je huis tot de beschikking te hebben.

Er bestaan echter meer criteria waar 'het huis van de toekomst' aan moet voldoen. Wat dacht je van duurzame elementen? Daarmee ben je ook financieel klaar voor de toekomst en weet je waar je in investeert, zonder verrassingen.

Energielabel voor woningen

Zowel huizenzoekers- als verkopers doen er goed aan te informeren naar het energielabel van de betreffende woning. Het energielabel laat zien hoe zuinig een huis is en welke additionele investeringen nodig zijn om de woning energiezuiniger, of zelfs energieneutraal te maken. Hebben de huidige bewoners al besloten tot het kopen van zonnepanelen? Dan stuwt dit de woningwaarde en dus de verkoopprijs. Daar krijg je echter een besparing op de energierekening voor terug.

Soms kan je aan de hand van de buitenzijde van de woning al zien in hoeverre het huis energiezuinig is. Liggen er bijvoorbeeld al zonnepanelen op het dak? Dan weet je dat je stroomverbruik en bijbehorende uitgaven lager zullen liggen. Vaker is het duurzame element van een huis echter 'onzichtbaar', zoals bij isolatie of het type beglazing. Vragen naar het energielabel van de woning is dan ook verstandig.

In welke omgeving staat het huis?

Ook speelt de omgeving een belangrijke rol. Een gezin met kinderen heeft bijvoorbeeld behoefte aan een school in de buurt, sportclubs en speelruimte. Ook de sociale omgeving en veiligheid op straat zijn factoren om rekening mee te houden. Om die sociale omgeving en veiligheid te meten kan je bijvoorbeeld een rondje door de buurt maken. Is het makkelijk om contacten te leggen, zijn er meer jonge kinderen in de buurt en is er sprake van potentieel gevaarlijke verkeerssituaties?

Financiële mogelijkheden

Tot slot is het handig om je eigen financiële ruimte tijdig te bepalen. Bestaat er een reële kans dat je moet overbieden op een woning? Maak dan concreet hoeveel geld je hiervoor vrij wilt én kunt maken. Dat voorkomt dat je te veel overbiedt en daardoor na de aankoop van de woning in de problemen komt. Het verdient aanbeveling om de financiële mogelijkheden vooraf te bespreken met de bank.

Ook interessant