Bekijk overzicht

Tips bij het afsluiten van een hypotheek

10-11-2022

Wil je graag een huis kopen, maar weet je nog niet waar je op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek? Dat is niet zo gek: een hypotheek afsluiten is geen eenvoudig proces. Uiteraard wil je de lening wel zo slim mogelijk afsluiten. Een hypotheek heeft namelijk jarenlang invloed op jouw maandelijkse lasten. Huizenzoeker geeft je tips om een hypotheek af te sluiten die bij je past.

Vergelijk hypotheekaanbieders

Kijk goed welke hypotheekaanbieders in de markt zijn en vergelijk kritisch. Vaak kan je online je toekomstige hypotheek berekenen. Bedenk ook wat je belangrijke voorwaarden vindt aan een hypotheek. Denk aan een lage rente, maar ook soepele voorwaarden en heldere communicatie. Er zijn veel vergelijkingswebsites die je goed op weg helpen. Kom je er toch niet helemaal uit? Schakel dan de hulp in van een hypotheekadviseur. Die helpt je bij het vinden van een aanbieder die bij jouw wensen past. Ook helpt een adviseur je bij het financiƫle plaatje als je een hypotheek afsluit.

Zet je eigen geld slim in

Heb je geld gespaard voor onvoorziene kosten? Het is altijd verstandig om een financiƫle buffer te hebben.. Denk aan een wasmachine of auto die vervangen moet worden, of een lekkage die spoedig opgelost moet worden. Ook is het slim om een deel van je buffer te gebruiken om je hypotheekrente te verlagen. Je lost dan een deel van je huis af met het gespaarde geld. Op de lange termijn scheelt dit enorm in de vaste lasten.

Houd rekening met de toekomst

Niemand weet precies wat we van de huizenmarkt kunnen verwachten. De markt is momenteel op onvoorspelbare wijze aan het veranderen. Stijgen de prijzen of dalen ze juist? Wat er ook gebeurt: je kan altijd rekening houden met je eigen toekomst. Hoeveel jaren wil je in de nieuwe woning blijven wonen? Wil je het huis binnenkort verbouwen voor gezinsuitbreiding? Dit zijn vragen die je moet beantwoorden om te bepalen of je de rente vastzet, of variabel houdt. Als je een gezin begint, zijn stijgende lasten door variabele rente niet ideaal. Als je waarschijnlijk enkele jaren in je nieuwe woning blijft, is een vaste rente wellicht niet nodig.

Ook is het verstandig om nu alvast te bepalen hoe hoog je de vaste lasten maakt. Voor veel mensen is het verstandig om ruimte over te houden in het budget om op die manier te sparen voor een vervroegd pensioen of de studiekosten van de kinderen.

Je nieuwe woning verbouwen? Denk aan de financiering

Heb je jouw droomhuis gevonden, maar moet er flink verbouwd worden? Houd hier dan rekening mee als je de hypotheek afsluit, door deze te verhogen. Op die manier maak je de woning direct helemaal naar wens. Ook kan je de verbouwing financieren, dit kan dus ook nog nadat je een paar jaar in je nieuwe woning hebt gewoond. Een logische keuze als je op het moment van aankoop nog niet weet of je daadwerkelijk wil verbouwen.

Ook interessant