Bekijk overzicht

Ontdek je innerlijke klusser

23-03-2023

Hey, Koen hier! Laat me je meenemen op mijn klusavontuur. Als vader van twee jonge kinderen, ben ik de praktische waarde van klussen steeds meer gaan ontdekken en waarderen. Ik ben nooit echt handig geweest, maar ik geloof dat iedereen met een beetje geduld en doorzettingsvermogen kan leren klussen!

Stap 1: Durf te beginnen

Het begint allemaal met de juiste mindset. Gewoon beginnen, ook al heb je nog niet veel ervaring. Fouten hoort erbij en daar leer je juist van! Als ik het kan, kan jij het ook…

Stap 2: Goed gereedschap is het halve werk

Als je van plan bent om te klussen, dan heb je uiteraard gereedschap nodig. Zelf hecht ik niet zoveel waarde aan merken. Maar als je klussen al een flinke uitdaging vindt en je jezelf het liefst een beetje ontziet dan kan het helpen om het beste gereedschap te nemen. Een kleine tip tussendoor: mocht je echt het neusje van de zalm willen, dan is Makita gereedschap echt de beste keuze. Met het juiste gereedschap paraat, heb je al meteen de helft van je klus in de pocket!

Stap 3: Vraag hulp en leer van anderen

Schaam je niet om hulp te vragen. Ik heb zelf veel geleerd van mijn vader, die al zolang als dat ik me kan herinneren aan het klussen is. We verhuisden zo’n elke 4 jaar en elke keer had hij het hele huis verbouwd.

Hij heeft me de basis geleerd en nu durf ik zelf projecten aan te pakken. Dus wees niet bang om je vrienden, familie of buren om tips en advies te vragen. Vaak vinden ze het hartstikke leuk om je nieuwe dingen te leren als je er open voor staat.

Stap 4: Begin met kleine projecten

Begin met kleine projecten om je zelfvertrouwen op te bouwen en ga daarna pas voor de grotere klussen. Zo ben ik zelf begonnen met wat planken ophangen en daarna durfde ik het aan om een speelhuisje te bouwen voor Jonas en Vera.

Dit geldt ook voor mijn moestuin avontuur. Ik begon klein, maar jaar na jaar durf ik het steeds groter aan te pakken. Het is echt heel leuk om je eigen groenten en fruit te kweken. Ook hiervoor geldt dat goed gereedschap soms enorm kan helpen. Ik heb bijvoorbeeld een handige tuinslang van Gardena waar ik echt overal mee in de tuin kom. Hierdoor kan ik eenvoudig alle plantjes van water voorzien tijdens droge periodes en genieten van de overheerlijke, zelfgekweekte groenten en kruiden.

Stap 5: Wees geduldig en blijf oefenen

Het ontwikkelen van je klusvaardigheden kost tijd en geduld. Je zult merken dat je bij elke klus die je doet, steeds handiger en zelfverzekerder wordt. In het begin kan het frustrerend zijn als dingen niet meteen lukken zoals je wilt, maar onthoud: oefening baart kunst.

Elke klus brengt je weer een stapje dichter bij je innerlijke klusser!

Het kan ook handig zijn om handleidingen op YouTube te kijken. YouTube is echt een superhandige manier om nieuwe dingen te leren en om inspiratie op te doen.

Stap 6: Geniet van je creaties!

Geniet van je creaties, hoe klein ze ook zijn. Dat gevoel van trots en voldoening als je eindelijk die lastige klus hebt geklaard, is onbetaalbaar.

Dus, waar wacht je nog op? Trek je kluskleren aan, pak je gereedschap en ontdek je innerlijke klusser!

Ook interessant