Bekijk overzicht

LED lampen dimmen

03-03-2022

LED lampen dimmen

Het is niet vanzelfsprekend dat je alle LED lampen in huis kan dimmen. Helaas kopen we regelmatig dure LED lampen die je helemaal niet kan dimmen. Het is belangrijk om te letten op de beschrijving van het product. De leverancier geeft altijd aan of een lamp te dimmen is. Als er niets bij staat, dan is de lamp niet dimbaar. En als een LED lamp te dimmen is dan kan deze niet op elke dimschakelaar aangesloten worden. Je hebt meestal een speciale LED dimmer nodig. Er zijn wel uitzonderingen: dit zijn dimmers die met bepaalde LED lampen werken. Let altijd goed op het type dimmer dat je hebt voor je een LED lamp gaat dimmen. Als je het helemaal slim aanpakt schaf je meteen een LED dimmer aan.

Waarom kan je sommige LED lampen niet dimmen?

Dit heeft te maken met het lage vermogen dat een LED lamp gebruikt. Zoals de G9 LED en G4 LED lampen die een lage wattage hebben. Een dimmer brengt het vermogen van de lamp naar beneden. De lamp gaat hierdoor minder stroom verbruiken en geeft minder licht. Alleen een LED lamp verbruikt al weinig stroom. Als je deze gaat dimmen kan de lamp gaan smelten. Er zijn speciale dimbare LED lampen waarbij dit niet gebeurt als je de lamp gaat dimmen. Daarbij wordt het aangeraden om gebruik te maken van een speciale LED dimmer.

Stroomverbruik van een dimbare LED lamp

Als je een lamp dimt verbruikt deze in principe minder stroom. De hoeveelheid stroom die je minder verbruikt is afhankelijk van de situatie. Bijvoorbeeld wat is de temperatuur van de ruimte en hoeveel stroom verbruikt de LED lamp. In de praktijk bespaar je ongeveer 20% stroom door je lamp te dimmen. Ondanks dat je 20% aan stroom bespaart geeft je lamp wel 60% minder licht. Dit is iets om rekening mee te houden als je op zoek bent naar een dimbare LED lamp. Vooral als je de lamp wil dimmen om op het stroomverbruik te besparen.

Ook interessant