Bekijk overzicht

Kunnen incassobureaus naar je huis komen? Alle informatie over in cassatie.

13-12-2022

Wanneer je achterloopt met uw betalingen, verwacht u waarschijnlijk een paar brieven en telefoontjes van kredietverstrekkers en incassobureaus. Die incassopogingen zijn vrij standaard. Hoewel vervelend vooral als je al hebt uitgelegd dat je niet kunt betalen of dat de schuld niet van jouw is, is het gemakkelijk genoeg om deze pogingen te negeren.

Je vindt het misschien verontrustender als een incassobureau bij je thuis om betaling komt vragen dat kan aanvoelen als intimidatie, en voor sommige leners is het ronduit beangstigend. Dus, hoe waarschijnlijk is het, en wat kun je doen als een incassobureau aan de deur klopt? Laat je voorlichten over jouw rechten, zodat je weet hoe je de situatie moet aanpakken.

Incassanten kunnen naar uw huis komen

De meeste schuldeisers zullen brieven posten en telefoontjes plegen in een poging tot inning. Een echt persoon sturen is veel duurder, wat die kosten waarschijnlijk niet rechtvaardigt. Incassobureaus kunnen niet naar je huis komen op "ongebruikelijke" uren, gedefinieerd als voor 8 uur 's ochtends of na 9 uur 's avonds, en ze kunnen het ook niet doen op een manier waarvan ze weten dat het lastig voor je is.

Als ze toch opdagen, kunnen de meeste incassobureaus bijna niets anders doen dan je om geld vragen. Je ergste vrees dat een incassobureau een vrachtwagen achter je aanrijden en deze volladen met jouw kostbaarheden is zeer onwaarschijnlijk. In sommige gevallen zeggen incassobureaus dat ze naar jouw woning zullen komen, maar zijn ze dat niet van plan, waardoor het een loos dreigement is.

Als een incassant bij u thuis komt

Gelukkig ben je niet verplicht de deur te openen, noch hoef je met iemand te spreken.

Vermijd persoonlijke onderhandelingen

Je kunt het beste schriftelijk of telefonisch met schuldeisers onderhandelen. Het eerste probleem met persoonlijke onderhandelingen is dat je niet weet met wie je te maken hebt. De persoon kan al dan niet een legitieme verzamelaar zijn, dus jouw veiligheid kan in gevaar zijn. Als je geld overhandigt, moet je maar hopen dat het naar de juiste plaats gaat.

Het is ook altijd het beste om afspraken van schuldeisers schriftelijk te krijgen. Een mondelinge discussie met iemand in je eigen portiek levert misschien niet de resultaten op die je wilt of verwacht. Je denkt misschien dat schulden uit jouw kredietrapporten worden gewist, maar als dit niet schriftelijk is vastgelegd, betekent dit juridisch gezien niets.

Als je achterloopt met jouw rekeningen, zit u waarschijnlijk financieel in het nauw. Je hebt tijd nodig om de details van een regeling (en de gevolgen voor uw budget) te bekijken voordat je geld overhandigt of een cheque uitschrijft. Je zult waarschijnlijk niet de tijd nemen die jenodig hebt met een gretige verzamelaar die in jouw nek hijgt.

Geef geen informatie aan iemand aan je eigen deur

Dat is logisch, of je nu wel of geen incassobureaus verwacht. Als iemand je vraagt wie je bent, zoek dan uit wie hij is voordat je jouw naam of andere gegevens doorgeeft.

Incassobureaus mogen informatie over jouw schuld met niemand anders delen dan met je (en eventueel een echtgenoot, afhankelijk van de wetgeving van het land).7 Als je je niet bekendmaakt, weten ze niet wie je bent en kunnen ze jouw schuld niet bespreken.

Ook interessant