Bekijk overzicht

Kun je halogeen zonder aanpassingen vervangen door LED?

03-11-2022

Sommige mensen willen graag halogeen vervangen door LED verlichting, maar kan dat altijd en wat heb je dan nodig? Zijn er wel of geen aanpassingen nodig? Middels deze blog willen we je daar verder over informeren. Soms zijn er namelijk geen aanpassingen nodig, je zou lampen kunnen kopen die een alles in een oplossing zijn. Deze hebben dan een transformator in de voet van de lamp gebouwd. Maar als je van TL verlichting naar LED wil gaan dan heb je er wel andere hardware voor nodig. We leggen je hieronder meer uit over de vervanging van halogeen naar LED.

 

Vervangen halogeen naar LED

Eigenlijk is het vervangen van een halogeenlamp eenvoudig. Je zou hem direct kunnen vervangen door een LED lamp en dan bespaar je direct op je energiekosten. Maar wat ook een voordeel is, is dat LED verlichting veel langer meegaat (25x langer dan halogeen). Je hebt verschillende LED lampen die halogeenverlichting kunnen vervangen. 

 

Tips kiezen LED vervanger voor halogeenlamp

Het is belangrijk om goed te kijken welke LED lamp er geschikt is. Je hebt bijvoorbeeld de GU10 LED lamp of de G9 LED lamp met een steekfitting, je moet goed kijken wat je nodig hebt en bij twijfel advies inwinnen bij de lichtspecialist. Er zijn een paar factoren van groot belang om te weten als je gaat wisselen van halogeen naar LED:

  • Je moet goed vaststellen welke fitting (lampvoet) de huidige halogeenlamp nodig heeft. Dan weet je hoeveel Volt er nodig is.
  • Er kan dan gekeken worden welke LED lamp daarvoor in de plaats kan komen.
  • Sommige mensen willen bijvoorbeeld dat de huidige halogeenlamp van 12 Volt vervangen wordt met dezelfde soort lamp alleen dan met LED. Het is dan wel mogelijk dat jij daarvoor een transformator nodig hebt.
  • Je moet ook goed weten welke kleurtemperatuur geschikt is voor de lamp die je wil vervangen naar LED. Waarom? Omdat je halogeenlampen maar in één lichtkleur hebt (2700 Kelvin). Dit noemen ze ook wel extra warm wit licht. Maar Led heb je in diverse soorten kleurtemperaturen, zoals 2700 Kelvin (zeer warm wit), 3000 Kelvin (warm wit) en 4000 Kelvin (koel wit). Maar je hebt ook nog daglicht en dat is 6500 Kelvin.
 

Je hebt dus de juiste informatie nodig over de huidige halogeen verlichting om een goede overstap te kunnen maken naar de vervanging: LED verlichting. Een lichtspecialist zou je altijd kunnen helpen als je er niet uitkomt. Maar met bovenstaande informatie kun je een heel eind komen en hopelijk snel overstappen naar LED. Hierdoor ga je direct besparen op de energiekosten en het is ook beter voor het milieu en je portemonnee. Al is de aanschaf wellicht wat duurder, maar de lampen gaan wel langer mee en daar kun je dus wel degelijk je voordeel mee doen.

Ook interessant