Bekijk overzicht
Kiezen voor zonnepanelen?
Kiezen voor zonnepanelen? Je bespaart en je huis wordt meer waard!
Zonnepanelen zijn uiteraard een flinke eenmalige investering, maar wist je dat je dit vanuit twee kanten terugverdient? Enerzijds omdat je hiermee bespaart op de energierekening en anderzijds doordat de waarde van je huis stijgt. En die stijging kan zomaar gelijk staan aan de investering in je systeem!
Terugverdientijd 6 tot 8 jaar
Een zonnesysteem gaat vaak minimaal 25 jaar mee. Klinkt goed, zeker als je dit tegenover de terugverdientijd zet, want in gemiddeld 7 jaar betaalt het systeem zichzelf terug. En met die almaar stijgende energieprijzen kan dit zelfs nog korter zijn. Doe bijvoorbeeld de Dakscan van aanbieder Sungevity voor een indicatie van de prijs zonnepanelen en de besparing per jaar op basis van jouw gebruik.
Zonnepanelen goede investering
Zonnepanelen zijn het nieuwe goud, zo wordt wel eens gezegd. Je geld op de bank zetten levert je vrijwel niets aan rente op, terwijl je met de aanleg van zonnepanelen wel een marge kan halen. Klinkt misschien gek, dus hoe zit dat precies? Wel, uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt dat energiezuinige huizen gemiddeld ?7.000 meer opleveren dan niet-duurzame woningen. Een huis met zonnepanelen stijgt al snel twee energielabels. En voor de koper is het uiteraard wel fijn als hij of zij weet dat de energierekening hiermee flink gedrukt wordt. Twijfelde je dus nog over zonnepanelen omdat je op korte termijn wilt verhuizen? Dat is dus niet nodig, omdat je meer geld kunt vangen voor de verkoop van je huis. Kopers staan in de rij voor huizen zonder energierekening, zeker met de prijsontwikkelingen van tegenwoordig.
Zonnepanelen financieren met lening
Een gemiddeld zonnesysteem kost zo?n 4.000 tot 6.000 euro. Kun je dit bedrag niet in één keer opbrengen, dan komt mogelijk de gedachte in je op om zonnepanelen te huren. Do or don?t? Kopen is financieel gezien aantrekkelijker dan huren. Dat komt omdat je in dit geval de btw van 21% kunt terugvorderen bij de Belastingdienst. Daarmee bespaar je al snel ?1.000 op de aanschaf van je zonnepaneel systeem. Maar goed, geld dat je niet hebt kun je natuurlijk ook niet uitgeven. In dit geval loont het om te kijken naar een groene lening. Hierbij betaal je uiteraard rente, maar die is vaak lager dan de besparing die je realiseert door de zonnepanelen. Bovendien is het zonnesysteem van jou, waardoor dus je woningwaarde stijgt ? een voordeel dat je met het huren van zonnepanelen niet behaalt.