Bekijk overzicht

Je trap, een investering voor het leven

23-03-2023

Of dit een artikel van een trapje hoger wordt? Alleszins niet budgettair gezien. De kosten voor een vaste trap of traprenovatie kosten hoeven niet hoog te zijn. Ook al heeft een trap oorspronkelijk, maar één functie namelijk twee verdiepingen met mekaar verbinden, hij is ook een deel van je, interieur dat aandacht verdient. Gelukkig er is ontzettend veel keuze in trappen.

Ik heb best wel wat ‘mis’trapervaringen. Als kind viel ik van onze mooie marmeren trap en brak enkele tenen. Mijn huidige traanplaat trap bezorgde me dan weer al ettelijke wondes op mijn achillespees. Gelukkig bestaan er ook andere materialen, minder pijnlijk voor de gehaaste trapnemers.

Soorten materialen

Er zijn diverse materialen die gebruikt kunnen worden voor een vaste trap. Populaire keuzes zijn hout, beton, staal en glas. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en nadelen op het gebied van duurzaamheid, onderhoud, stijl en kosten. Voor elk wat wils.

Soorten trappen

Er bestaan verschillende trapsoorten, zoals:

  • De moderne, rechte trap
  • De molenaarstrap: een steektrap die geen draaiing heeft
  • De klassieke landelijke trap
  • De zoldertrap
  • De keldertrap

Wat je kiest hangt af van de ruimte, het doel en welk model in je interieur past. Maar ook de prijs is een factor die meespeelt in je keuze van een trap.

De kosten van een trap

De kosten van een vaste trap in huis kunnen aanzienlijk verschillen, afhankelijk van of het om een nieuwe trap of een renovatie gaat. Voor een nieuwe moeten zowel de materialen als de arbeidskosten worden meegenomen. Terwijl een renovatie kan variëren van eenvoudige reparaties tot volledige vervanging van delen van de trap. De kosten worden ook beïnvloed door de grootte van de trap, het type materiaal dat wordt gebruikt en eventuele extra functies, zoals verlichting of opbergruimte.

Traprenovatie

Een traprenovatie is in de meeste gevallen een stuk goedkoper en ook duurzamer. Ook hier heb je weer verschillende opties.

Je kunt kiezen voor overzettreden of trapbekleding uit laminaat, PVC, HPL of CPL, eikenhout, tapijt, … of een open trap dichtmaken.

Een open trap oogt ruimtelijk en licht maar heeft ook enkele nadelen. Zo isoleert het minder warmte en geluid en is het niet zo veilig.

Je kan een open trap op verschillende manieren dichtmaken:

  • Stootborden: dit zijn planken tussen de treden en hebben een lagere kost.
  • Kast aan de zijkant: dit kan als kledingkast of als voorraadkast maar ook met open vlakken om voorwerpen in te etaleren.
  • Vlakke zijkant: dit kan in de kleur van de muren, in een accentkleur of bedekt met lambrisering.
  • Een lattenwand waarbij de latten niet te dicht op mekaar staan, dient als trappenleuning en roomdivider in één.

Pimp je trap

Belangrijk is vooraf goed na te denken want de trap is in deze tijd een onderdeel van je interieur. De bestaande collectie is zo uitgebreid dat er voor elke woning een passende traprenovatie bestaat. Je kan zelf bepalen welke uitstraling je de trap wilt geven.

Je open trap dichtmaken kan je vooraf even testen met karton om een beeld te krijgen van het mogelijke effect. Soms is een trap renoveren zelfs helemaal niet nodig. Met een likje verf kan je ook al een nieuwe, frisse look bekomen. Schenk ook aandacht aan de trapleuning en verlichting.

Mogelijkheden genoeg dus om van je trap een eyecatcher te maken! Steeds een treetje hoger maar!

Ook interessant