Bekijk overzicht

Je eigen huis bouwen als je net gestart bent als waarnemend huisarts

27-10-2022
Je eigen huis bouwen als je net gestart bent als waarnemend huisarts

Esmee en Bas wilde het huis van hun dromen kopen en hebben daarbij uitstekende begeleiding gehad. Op medisch gebied kunnen er momenten zijn dat u de hulp nodig heeft van een gespecialiseerde sparringpartner. Iemand die uw levensstijl kent en die oplossingen kan bieden die passen bij uw levensfase en beroep. Van Lanschot Healthcare is er alles aan gelegen om u te helpen bij het vinden van de juiste hypotheek voor een huisarts of andere medisch specialisten passend bij uw specifieke wensen. Dat is onze specialiteit, die wij graag inzetten om u te ontzorgen. Het is lastig om als startende huisarts een hypotheek te verkrijgen.

Toen de kans op een nieuwe start zich voordeed, was Esmée Ellenbroek (31) nog geen jaar werkzaam als waarnemend huisarts en zelfstandig ondernemer. In Borne, haar woonplaats, kwam veel onroerend goed te koop. De financiering leek moeilijk te regelen, maar kwam uiteindelijk toch sneller rond dan verwacht.

Wat is je huidige woonsituatie?
We wonen nu zes maanden in ons nieuwe huis in Borne. De hele procedure van begin tot eind heeft anderhalf jaar geduurd. Het is nu helemaal af, zelfs de kleine klusjes zijn geklaard. Dat is fijn, want in december verwacht ik mijn eerste kind. Het waren veel aanpassingen achter elkaar, maar nu is er meer rust als alles goed gaat. We hebben het huis zelf gebouwd met een architect, bijgestaan door mijn schoonmoeder die bij mij in de buurt woonde op het moment dat we in ons nieuwe huis trokken.

Vier huizen, waaronder ons eigen huis, zijn sindsdien gebouwd op de grond waar vroeger ons huis stond. De voorwaarde om daar te mogen bouwen was dat het huis zo duurzaam mogelijk zou zijn - een eis waaraan we hebben kunnen voldoen door ons huis energieneutraal te maken. Er is geen gasaansluiting, alles werkt op elektriciteit. We hebben een groot aantal zonnepanelen en een warmtepomp laten installeren, en daarnaast hebben we alleen lokale partijen betrokken bij de bouw van ons huis, erg fijn.

Toen u zich realiseerde dat u een hypotheek nodig had, wat waren toen de uitdagingen?
Ik ben in 2019 afgestudeerd als arts. Sindsdien werk ik als waarnemend huisarts. Dat is nu goed, want je hebt macht. Met zoveel te doen, is het helemaal geen moeite. Ik was pas zes maanden zelfstandige op het moment dat de woning beschikbaar kwam voor de verkoop. Je hoort dat je drie boekjaren ervaring moet kunnen aantonen om als zelfstandige een hypotheek te krijgen, en die had ik nog niet. Het gevolg was dat ik een voorlopige jaarrekening moest overleggen. De baanzekerheid is nu goed in mijn branche, dus dat was voor Van Lanschot niet zo'n probleem. We kwamen er ook achter dat als alles bij een andere bank rond was, het in eerste instantie heel rooskleurig leek en we uiteindelijk misschien aanzienlijk minder zouden lenen.

Waarmee ben je geholpen?
We waren aan het uitzoeken hoeveel we konden lenen toen mijn man Bas, bedrijfskundig adviseur, mij vertelde dat je als arts bij sommige banken betere deals kon krijgen. Ik was Van Lanschot tegengekomen op de LHV Startersdag voor waarnemers en was onder de indruk van hoe soepel het aanvraagproces verliep. Uiteindelijk hadden we twee leningen nodig in twee verschillende kalenderjaren.

Wat is voor jou belangrijk in de relatie met je bank?
Als je een huis bouwt, doe je veel dingen voor de eerste keer. Dan is het fijn om iemand te kunnen bellen die meteen snapt wat er aan de hand is en bij wie je niet steeds het hele verhaal opnieuw hoeft uit te leggen. Ik vond het ook leuk hoe het onderwerp maandbedrag aan de orde kwam: het is cruciaal dat het bij je past en dat het realistisch is. Op dit moment hebben we nog geen nieuwe huisplannen. Maar in de toekomst zal ik de deur voor een praktijk niet dichtgooien; we gaan meteen terug naar de bank. Huisartsen die aarzelen over het verkrijgen van een hypotheek zou ik willen adviseren: er is meer mogelijk dan je beseft! Het is spannend, zeker als je net begint, maar het helpt als iemand je unieke omstandigheden begrijpt.

Ook interessant