Bekijk overzicht

Is een kabelgoot kopen voor kabelbeheer in huis een goed idee?

06-04-2023

Moeten de kabels bij je bureau nodig georganiseerd opgeruimd worden? Een kabelgoot kopen raden we dan aan. Bureaukabelbeheer is als het schoonmaken van je kamer. Het is een gedoe in het moment, maar voelt verdomd bijna therapeutisch aan als je eenmaal klaar bent. Helaas is het niet zo eenvoudig als stofzuigen en spullen opbergen. Je hebt een aanvalsplan en minstens een paar uur nodig om al je draden goed te verbergen. Gebruik hiervoor de volgende stappen!

Start vanaf nul

Als je begint met een geheel nieuwe opzet, perfect. Zo niet, dan is dit je kans om met een schone lei opnieuw te beginnen. Koppel je randapparatuur los van je pc en andere apparaten en ga verder.

Positioneer je stekkerdoos

Een belangrijk onderdeel van je bureaukabelbeheerpuzzel is de positie van je stekkerdoos. Onze natuurlijke neiging is om hem gewoon aan te sluiten op het dichtstbijzijnde stopcontact en de stekker in het stopcontact te steken. Maar wanneer je je stekkerdoos strategisch plaatst, bereid je je voor op een veel eenvoudigere kabelbeheerervaring. Zo kun je deze aan de onderkant van je bureau plaatsen, wat vaak de beste plek is. Alle stroomkabels worden dan aan het zicht onttrokken. Je plaatst de stekkerdoos dan dus daadwerkelijk aan de onderkant van het bureaublad. Andere opties zijn in een kabelbeheerdoos of gemonteerd in de vloer.

Voeg kabelbeheerfuncties toe

Misschien heb je het geluk dat je al ingebouwde functies voor kabelbeheer op je bureau hebt, maar als dit niet het geval is, kun je kabelbeheerfuncties toevoegen. Een compartiment voor kabelbeheer, zoals een lade of kabelgoot, wordt aan de onderkant van je bureau bevestigd en helpt je bij het geleiden en verbergen van kabels. Klinkt het boren van gaten in je bureau gek voor je? Gek of niet, veel mensen doen het in naam van kabelbeheer. Je kunt hier bijvoorbeeld je toetsenbord- en muiskabels in verbergen. Het toevoegen van functies voor kabelbeheer aan je bureau kost tijd, maar is het zeker waard.

Monteer je monitoren

Het monteren van je monitor(en) helpt niet alleen bij het kabelbeheer, het maakt ook ruimte vrij op je bureau voor een extra strakke look - en dat is het echte doel, toch? Er zijn twee manieren om dit aan te pakken. Allereerst kun je gebruik maken van muurbevestigingen, hiermee monteer je dus de monitoren aan de wand. Er zijn wel boorgaten nodig, wat niet altijd mogelijk is. Wel is deze optie vaak schoner en strakker. Een alternatief zijn de monitorarmen. Ze zijn gemakkelijker op te zetten, al zien ze er meestal niet zo strak uit. 

Leid je kabels

Het deel waar we allemaal op hebben gewacht: we kunnen eindelijk met kabels spelen! Je start met het opnieuw aansluiten van alle apparaten, waarbij je de kabels verbergt. Je doet dit door ze door de kabelbeheerfuncties te leiden, terwijl je ook zeker gebruik moet maken van kabelgoten. Ondanks je inspanningen zullen er snoeren zijn die gewoon niet netjes in je kabelbeheercompartiment kunnen worden weggestopt. Sommige kabels hangen losjes en grote bundels kabels zien er gewoon niet mooi uit. Werk dit probleem weg door de kabels te koppelen met kabelclips!

Ook interessant