Bekijk overzicht

Huis kopen zonder eigen geld

09-02-2023

Een huis kopen zonder eigen geld is mogelijk als de taxatiewaarde van de woning hoger is dan de koopsom. Verder moet de geldverstrekker hier dan ook aan mee willen werken. Meestal pakt de geldverstrekker de laagste van de twee waarden.

Bedraagt de taxatiewaarde € 500.000,- maar is jouw bod € 485.000,-? Geldverstrekkers zeggen dan vaak dat het laagste bedrag je maximale hypotheek bedraagt. Wil je een huis kopen zonder eigen geld dan kan dat alleen maar als je een geldverstrekker hebt die dus de taxatiewaarde aan hypotheek geeft.

Voorbeeld van een huis kopen zonder eigen geld

Karin en Bram kunnen op inkomen maximaal € 390.000,- aan hypotheek krijgen. Ze zien een huis te koop staan voor € 370.000.-. Na overleg met taxateur komt er een taxatie uit van maximaal € 365.000,-. Kopers doen een bod van € 355.000,- onder voorbehoud van financiering van € 365.000,-. Dit betekent dat je voor € 10.000,- aan kosten koper kan meefinancieren.

Huis kopen zonder eigen geld betekent snel schakelen. Je moet dus een aankoopmakelaar hebben die ook hypotheekadviseur is. Alleen dan kan je een hypotheek zonder eigen geld krijgen. Stel nu dat het huis aan een ander wordt verkocht? U gaat vrolijk verder. De maximale hypotheek op inkomen is bij u al bekend. Op het moment dat u een woning ziet dan hoeft u alleen de taxatiewaarde op te vragen.

Als inkomen voor hypotheek te laag is?

Is uw inkomen te laag om een huis te kopen? Weet dat het ook mogelijk is om samen met ouders een huis te kopen. Niet alleen met ouders, u kan ook samen met vrienden tot 4 personen een huis kopen. Met 4 personen kan u veel meer lenen waardoor er geen eigen geld nodig is. Mocht er wel spaargeld nodig zijn dan kan u dat met 3 of 4 personen samen delen.

Zonder eigen geld samen met ouders

Een huis kopen zonder eigen geld is dus geen probleem als je met ouders een huis koopt. Met 4 keer modaal inkomen kan je al snel 1 miljoen euro aan hypotheek krijgen. De hypotheek is met 4 personen dus makkelijk op te brengen.

Waar u aan moet denken als u samen met ouders een huis koopt

Koopt u met meerdere personen dan is iedereen schuldenaar en eigenaar. Iedereen moet ingeschreven staan bij de Gemeente en ook daadwerkelijk in dat huis wonen. Iemand mag niet zomaar het huis verlaten. Spreek dus vooraf goed af hoe lang u samen onder één dak wil wonen.

Gaat iemand de woning verlaten dan past de hypotheek niet meer. Dat betekent meestal dat de woning verkocht moet worden. Diegene die de woning verlaat heeft recht op gedeelte van de overwaarde. Deze overwaarde zal er cash moeten zijn. U krijgt daar geen hypotheek voor. Soms wordt daar afstand van gedaan maar dat moet dan weer met de notaris geregeld worden.

Wilt u samen met ouders of vrienden een huis kopen omdat er te weinig inkomen of geld is? Weet dan dat u de woning moet verkopen zodra iemand de woning verlaat. Iedereen pakt zijn of haar overwaarde en mat eigen geld kan u een andere woning kopen.

Samen kopen en de notaris

Ga altijd voordat u een huis gaat bezichtigen 2 zaken regelen.

  • Hoeveel hypotheek kunnen wij krijgen?
  • Ga vooraf naar de notaris om zaken te bespreken.

Brengt iemand de overwaarde in van de oude woning? Brengt iemand eigen geld mee, omdat een huis kopen anders niet lukt. De notaris is de enige die zaken goed kan uitleggen en beschrijven.

Ook interessant