Bekijk overzicht

Hoe schaf ik een traplift aan?

14-07-2022

Wat is er veel gebeurd sinds jullie een dik jaar geleden de handtekeningen zetten voor de aankoop van jullie droomhuis. Je bent gebonden aan een rolstoel door de beroerte die jou trof. Een nieuwe realiteit. Maar dat droomhuis laten jullie je zeker niet afnemen!

En dat is ook helemaal niet nodig: met enkele gerichte aanpassingen blijft het mogelijk om te verhuizen. Voordeel is dat het huis nog grotendeels gebouwd moet worden en de aanpassingen dus relatief eenvoudig zijn te realiseren. De installatie van een traplift van beneden naar de eerste én tweede verdieping is één van de maatregelen waarmee jij voor een groot deel zelfredzaam blijft. Hoe verloopt de procedure voor de aanschaf en installatie van een traplift?

Thuisbezoek

Nadat jullie contact opnemen met de trapliftleverancier is het startpunt een gesprek met de adviseur in jullie nieuwe huis. Hij of zij inventariseert jullie wensen en meet de situatie tot op de millimeter nauwkeurig op. Omdat de traplift twee verdiepingen moet overbruggen is alleen installatie aan de binnenzijde van de trap mogelijk. Aan de hand van de werktekening worden in de fabriek de onderdelen gefabriceerd. Een traplift is altijd maatwerk. Waarschijnlijk is het bij jullie geen haastklus, maar indien nodig kan de traplift binnen 48 uur na de opdracht worden geleverd.

Installatie

Een dag voor installatie word je gebeld door de monteur. De installatie zelf neemt ongeveer een dagdeel in beslag. Zeker in jullie verder nog lege nieuwbouwhuis zal de montage soepel verlopen. De monteur legt jullie haarfijn uit hoe de traplift moet worden bediend en geeft tips om de boel schoon te houden. Hij of zij vertrekt niet voordat alles feilloos functioneert.

Bijdrage uit Wmo

Omdat jouw gezondheidssituatie de aanschaf van een traplift noodzakelijk maakt om zelfstandig te kunnen blijven wonen, kun je waarschijnlijk een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Die wet is in het leven geroepen om mensen te ondersteunen die graag thuis willen blijven wonen, maar dat niet meer zelfstandig kunnen. Wanneer jouw gemeente de aanvraag goedkeurt, kun je een traplift via de Wmo bekostigen.

Ook interessant