Bekijk overzicht

Genieten van het dakterras door een goede dakbedekking

28-03-2023

Het grote voordeel van het wonen op de bovenste verdieping van een appartementencomplex is dat wij een heerlijk dakterras hebben. Er is níets fijners, dan ‘s avonds op ons terras te zitten en daarbij het uitzicht over de stad te hebben. Zo’n uitzicht verveeld nooit, omdat je steeds weer een andere dingen ziet. Wij maken al vanaf het voorjaar gebruik van ons dakterras. Je kunt er dan al heerlijk beschut zitten. Dus wanneer de eerste lente-zonne-dagen er zijn, zetten wij de tuinmeubelen al klaar en genieten we zoveel mogelijk van het buitenleven. Sowieso leven we ’s zomers meer buiten dan binnen. We hebben een kleine(mobiele) buitenkeuken staan. Hierdoor hoeven we niet steeds naar binnen te lopen. Ons dakterras is dan ook echt een verlengde van onze woonkamer-keuken.

Wij hebben drie jaar geleden ons hele dakterras gerenoveerd. De bitumen dakbedekking werd slecht. Hierdoor hadden we een vervelende lekkage en dat wilden we natuurlijk geen tweede keer. We hebben gekozen voor EPDM dakbedekking. Deze heeft voor ons zóveel voordelen ten opzichte van andere soorten dat we er snel over eens waren dat we deze wilden. Onze vrienden hebben ook EPDM op hun dak liggen (van de uitbouw), en waren daar enthousiast over. Zij hebben er zelfs zonnepanelen op liggen.

Verlijmen

Toen wij het EPDM folie wilden bestellen, konden we de afmetingen doorgeven. Het EPDM-folie wordt dan in één groot stuk geleverd. Hierdoor hebben we geen naden. We hebben de benodigde lijm er bijbesteld zodat we gelijk zelf aan de slag konden (met lijm van een ander merk kán het zijn dat het niet, of niet goed, hecht).

Het grote voordeel was, dat we het folie zó over de bestaande bitumen laag heen konden leggen en verlijmen. Dit scheelde zó veel werk. We moesten er niet aan dénken, dat we eerste de oude laag hadden moeten verwijderen (of laten verwijderen… prijzig!). Nu kon het zó over de oude dakbedekking heen. We hebben de hele laag verlijmd, ondanks dat er houten vlonders op liggen. Als er iets op komt te liggen, zoals onze houten vlonders, zóu je het ook zelfs los kunnen laten liggen, en dus alleen de randen verlijmen, maar wij gingen liever voor helemaal verlijmen, zéker omdat het een vrij groot oppervlakte is. Het ligt nu zó mooi strak.

Lange levensduur

Een ander groot voordeel is de enorm lange levensduur. Minstens 50 jaar! Ik ben nog geen dakbedekking tegen gekomen die zó’n lange levensduur heeft! Zo’n dak renoveren is best prijzig, kost veel tijd en energie. Dus dat we hier de komende decennia van af zijn, geeft een prettig gevoel. Goeie dakbedekking is toch wel de basis voor een fijn terras (maar óók voor bijvoorbeeld een dak of overkapping). We hebben zelf ervaren wat mindere/slechte dakbedekking doet… één scheurtje/barstje zorgde voor een boel narigheid.

EPDM dakbedekking is enorm elastisch. Hierdoor kan het niet scheuren of barsten. Oók niet na verloop van tijd. Dit was het probleem bij onze vorige dakbedekking. Door de loop van de jaren kunnen er scheurtjes en barstjes ontstaan. Dit gaan we nú voorkomen.

Een ander groot voordeel vind ik dat EPDM dakbedekking totaal ongevoelig is voor wélk weertype dan ook. Al wordt het nóg zo bloedheet of juist ijskoud, de typisch Hollandse weerstypen hebben geen enkele invloed op het EMPD folie. Het krimpt niet, het barst en scheurt niet, maar het blijft gewoon soepel. Dit vind ik echt een heel groot voordeel. En daardoor ligt het ook altijd strak.

Eenvoudige schoonmaak

Je kunt op de EPDM dakbedekking gewoon lopen. Wij hebben ons terras voorzien van houten terrasvlonders. Dit staat heel mooi. Deze hebben we zo op de dakbedekking gelegd. In het najaar houden we grote terras-schoonmaak. Dan halen we de vlonders weg en stapelen deze op. Hierna vegen we eerst het hele terras schoon. Ik sta er iedere keer weer van te kijken wát een zooi er tussen de houten vlonders door valt. Daarna maken we met een sopje van groene zeep het EPDM-folie schoon (géén chemische of olieachtige schoonmaakproducten gebruiken, da’s slecht voor het folie én het milieu). Meer dan dit sopje, en natuurlijk goed naspoelen met water, hoef je er niet aan te doen. En omdat je gewoon over de dakbedekking heen kunt lopen, laten we het gewoon zo in de winter. En op één van de eerste zonnige dagen in het voorjaar leggen we de terrasvlonders weer terug. Hiermee luiden we tegelijk het buiten-zit-seizoen in. Laat het mooie weer maar komen (en blijven!)!

Ook interessant