Bekijk overzicht

Doe het zelf: Maak van je woning een slim huis

03-06-2022

Robotstofzuigers, smart speakers, robotmaaiers en slimme deurbellen. Dit is een kleine greep uit een grote hoeveelheid slimme apparaten of domotica die in steeds meer huishoudens opduiken. Slimme apparaten nemen je vervelende karweitjes uit handen, maar zijn ook nog eens aardig kosteneffectief. De verlichting gaat automatisch uit als je een kamer verlaat. En de radiatoren schakelen uit als er een open raam wordt gedetecteerd. Hier lees je hoe je je woning zo goedkoop en eenvoudig inricht op de toekomst.

Slimme apparaten

Slimme apparaten, of domotica, zijn apparaten die diverse taken automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan slimme rolluiken, die naar beneden gaan als de zon ondergaat. Of de robotstofzuiger, die op vaste tijden een rondje door je woonkamer maakt. Of de slimme deurbel waarmee je met de pakketbezorger kunt praten terwijl je nog op kantoor zit. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, zijn het apparaat zelf, een klein beetje handigheid, een goede internetverbinding en een budget. Goedkoop zijn ze namelijk niet, maar op de lange termijn kunnen ze zich via je energierekening en woongenot terugbetalen.

Systeem

Je kunt grofweg kiezen uit twee systemen voor slimme apparaten. Ofwel kies je voor een volledig bedraad systeem ofwel voor een draadloze oplossing. In het eerste geval moet er een elektricien aan te pas komen. De aanleg van een bedraad systeem waarin alle slimme apparaten met elkaar verbonden worden, is kostbaar en gecompliceerd. Eigenlijk is dit vooral geschikt voor nieuwbouwwoningen.

Heb je al een bestaande woning en geen zin in enorme verbouwingen, dan kies je best voor een draadloze connectie. Je verbindt je slimme apparaten eenvoudig met het aanwezige wifinetwerk. Ook als je verhuist, koppel je de slimme apparaten makkelijk los en neem je ze mee naar je nieuwe woning.

Doe het zelf

Heb je besloten om je woning te voorzien van een of meerdere slimme apparaten? Maar heb je geen zin om diep in de buidel te tasten of je muren open te laten breken? Dat is ook helemaal niet nodig als je een paar belangrijke stappen in acht neemt:

1. Bedenk wat je wilt automatiseren

Begin door na te denken over welke processen je in huis je in ieder geval wilt automatiseren. Voor een slim apparaat ben je al snel enkele tientallen of honderden euro’s kwijt. Er zijn veel types, soorten en merken beschikbaar, waardoor de keuze erg groot is. Lees beoordelingen van anderen om na te gaan of het apparaat aan hun verwachtingen voldeed en of het makkelijk te installeren is. Je zou bijvoorbeeld kunnen starten met een robotstofzuiger of een paar slimme lampen. Die zijn nog vrij voordelig in aanschaf en zo kun je vast wennen aan het gebruik van slimme apparaten in je huis.

2. Uitbreiden

Je kunt je woning slimmer maken door het aantal slimme apparaten uit te breiden. Het wordt nog leuker als de apparaten ook onderling met elkaar kunnen communiceren. Let daarom op of de individuele apparaten ook compatibel met elkaar zijn.

3. Samenbrengen

Als je verschillende slimme apparaten in huis hebt, is de kans groot dat je voor elk apparaat een aparte app gebruikt. Doordat je steeds moet schakelen tussen verschillende apps raak je al snel het overzicht kwijt. Dit kun je makkelijk oplossen door een app te gebruiken die al deze slimme apparaten in één keer onderbrengt. Een voorbeeld is de Home Connect Plus.

4. Beveiligen

Elke internetverbinding is een potentiële toegangspoort voor cybercriminelen. Slimme apparaten zijn stuk voor stuk verbonden met het internet, dus ook zij zijn kwetsbaar voor hackers en virussen. Daartegenover staat dat slimme apparaten doorgaans minder goed beveiligd zijn dan bijvoorbeeld je laptop of PC. Vooral slimme apparaten die zijn uitgerust met camera’s en microfoons kunnen, als ze gehackt zijn, veel schade aanrichten. Cybercriminelen kunnen letterlijk al je bewegingen volgen, maar ze kunnen ook hele alarmsystemen uitschakelen.

Een goede beveiliging is dan ook een must. Met een VPN breng je een versleutelde verbinding tot staand, die ook nog eens je IP-adres onzichtbaar maakt. Om al je slimme apparaten tegelijkertijd via een VPN te laten communiceren, installeer je eenvoudig een VPN op de router. Wil je geen enkel risico nemen met je online én offline privacy, dan gebruik je best geen gratis VPN. Een goede VPN hoeft ook niet meer te kosten dan een paar euro per maand.

Ook interessant