Bekijk overzicht

Dit komt kijken bij de aanschaf van een elektrische laadpaal

21-07-2022

Een elektrische auto moet uiteraard worden opgeladen. Het is voor jou als eigenaar handig om dat bij je woning te doen. Helaas is het niet zo simpel dat je een laadpaal bestelt en de rest vanzelf gaat. Welk vermogen, je meterkast, de laadsnelheid, het zijn maar enkele van de vele vragen die voorbij komen. Geen nood. Dit artikel gaat je een heel eind helpen bij de aanschaf van jouw elektrische laadpaal.

Waar koop je een laadpaal?

Dat maakt in feite weinig uit, zolang je er maar voor zorgt dat het bedrijf waar je deze koopt voor de installatie zorgt of deze heeft uitbesteed aan een partnerbedrijf. Dat laatste komt geregeld voor. Zo zie je bijvoorbeeld dat een bedrijf als Engie voor de installatie samenwerkt met 50five. Zo’n dochteronderneming verzorgt dan de installatie, waardoor je zeker weet dat op dat vlak alles goed geregeld wordt.

Houd er ook rekening mee dat je stroomverbruik behoorlijk gaat oplopen en het best kan lonen om over te stappen naar een andere aanbieder. Je bent aan stroomkosten trouwens nog altijd minder kwijt dan aan de benzineprijzen van tegenwoordig.

Zo goedkoop mogelijk

We blijven natuurlijk Nederlanders hè. Maar los daarvan is het zeker in deze tijd niet meer dan logisch dat je zo goedkoop mogelijk je elektrische auto wilt opladen. Het is het voordeligst om je auto thuis aan een laadpaal of wallbox te hangen. Publieke laadpalen zijn nu eenmaal wat duurder.

Let ook op met je energiecontract. Als je deze moet vernieuwen, kan je best van de stroomprijzen schrikken. Een goede manier om hiermee om te gaan is door een slim contract met extra lage prijzen in de daluren te kiezen. Zo kan je goedkoop je auto opladen.

Wallbox of laadpaal?

Je hebt de keuze uit een wallbox of laadpaal. Verschil is er in principe niet. Een wallbox zit vast aan de muur, een laadpaal staat op een paal. De werking is verder hetzelfde. Een laadpaal installeren is wel iets ingewikkelder, omdat er gegraven moet worden om de kabel naar de laadpaal te brengen. Toch is dat geen reden om te weerhouden van een laadpaal, omdat de installatie voor je wordt gedaan.

Welke aansluiting (en snelheid)?

Het is natuurlijk lekker als je elektrische auto snel is opgeladen. Het laadtempo heeft te maken met het type lader, maar ook met de aansluiting van je huis op het stroomnet. Dat kan een 1- faseaansluiting zijn of een 3-fasenaansluiting. Met die laatste kan je drie keer sneller laden, mits je elektrische auto dat ondersteunt.

Je hebt een 3-fasenaansluiting als er 3x220/230V of 380/400V op je elektriciteitsmeter staat. Stel dat je geen 3-fasenaansluiting hebt, dan kan je dit voor een klein bedrag regelen.

Ook interessant