Bekijk overzicht

Deze hypotheek is de beste keuze voor jou

17-11-2022

Gefeliciteerd! Je hebt een huis gekocht. Dit zijn grote beslissingen, en met de altijd veranderende woningmarkt is het zeker niet eenvoudig om een mooi huis te vinden. Met alleen het huis ben je er trouwens nog niet. De juiste hypotheek is bijna net zo belangrijk. Of misschien nog wel belangrijker. Dit bepaalt je maandlasten voor een lange periode. Gelukkig is er genoeg te kiezen. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van de goede hypotheek.

De juiste aanbieder

Een advies: ga niet alle hypotheekaanbieders met elkaar vergelijken. Het zijn er simpelweg te veel. De meeste mensen voelen zich goed bij een bekende naam, en nemen een hypotheek bij Van Lanschot. Anderen kiezen voor een onbekende naam met een gunstig aanbod. Daar ben je volledig vrij in. Denk wel goed na over de keuze. Een grote naam biedt een stuk zekerheid.

Welke hypotheek?

Het aanbod is niet meer zo uitgebreid als vroeger. Tegenwoordig is er ook nog wel veel keuze, echter worden de twee volgende hypotheken het meest gekozen.

Annuïteitenhypotheek

De meest populaire hypotheek is de annuïteitenhypotheek. Bij deze hypotheek betaal je rente en los je een bedrag af. De maandelijkse som rente blijft de hele looptijd gelijk. In het begin betaal je veel rente, later los je juist meer af. De bruto maandlasten zijn elke maand hetzelfde. Netto niet, omdat je steeds minder rente gaat betalen en dus ook steeds minder terugkrijgt van de Belastingdienst. Aan het einde van de looptijd is de hele hypotheek afgelost.

Lineaire hypotheek

Dit is een hypotheekvorm waarbij je elke maand hetzelfde bedrag aflost. De rente die je betaalt wordt steeds lager, waardoor de maandlasten afnemen. In het begin betaal je veel rente, daarna een stuk minder. Het verschil met de annuïteitenhypotheek zit hem erin dat bij een lineaire hypotheek de maandlasten uiteindelijk omlaag gaan. Tijdens de beginjaren is een lineaire hypotheek juist duurder. Je kunt zelfs kiezen voor een combinatie van een lineaire en annuïteitenhypotheek. Dan blijven de maandlasten redelijk gelijk over de gehele looptijd. Je hypotheekadviseur zal je hier alles over uitleggen.

Andere hypotheken

Verder heb je nog onder meer een aflossingsvrije hypotheek, een hypotheek met banksparen en een beleggingshypotheek. Deze hypotheken hebben elk hun positieve en negatieve punten. Het voornaamste negatieve punt is dat je geen hypotheekrenteaftrek kunt krijgen. Dat kan alleen bij een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Vandaar dat die twee het vaakst gekozen worden.

Vaste of variabele rente?

De hypotheekrente is altijd een dingetje. Zet je deze vast voor de gehele looptijd of kies je voor een variabele rente? De meeste mensen kiezen voor een vaste hypotheekrente. De rente staat dan vast voor 10 of 15 jaar, of voor de gehele looptijd. Toch blijft het een lastige keuze. In een jaar tijd kan de rente met 3 procent stijgen, en dus ook met 3 procent zakken. In dat laatste geval ben je blij met variabele rente. Overleg ook hierover goed met je adviseur.

Ook interessant