Bekijk overzicht

De perfecte keukenverlichting in 5 stappen

14-07-2022

De keuken wordt vaak het hart van de woning genoemd. Je brengt er bewust en onbewust veel tijd door. Van een snel ontbijtje in de ochtend of het bereiden van een uitgebreide lunch tot het koken van een diner samen met je vrienden. Maar ook als koken niet je favoriete hobby is, is goede keukenverlichting belangrijk. Het zorgt ervoor dat je comfortabel en veilig een maaltijd kunt bereiden. Bovendien is de juiste verlichting essentieel voor een gezellige sfeer. Ga jij binnenkort de nieuwe keuken inrichten of wil je de huidige keuken een make-over geven? Maak dan gebruik van de verlichting-tips uit het onderstaande artikel.

Stap 1. Maak een overzichtelijk lichtplan

Goede verlichting begint bij een goed lichtplan. Een lichtplan is een plattegrond van je keuken waarop je alle lichtpunten aangeeft. Je bepaalt niet enkel de plek van de lamp, maar ook de belangrijkste functie. Zo krijg je een goed overzicht van alle soorten lampen die je nodig hebt.

Stap 2. Start met de basisverlichting

Zodra de basis van jouw lichtplan (dus de plattegrond) klaar is, begin je bij de basisverlichting. Dit is de algemene verlichting die een groot deel van de ruimte gelijkmatig belicht. Denk aan een plafondlamp, meerdere hanglampen of LED inbouwspotjes. Hoe meer basislampen er aanwezig zijn, hoe minder schaduw er ontstaat.

Stap 3. Zorg voor functionele verlichting

Geef daarna op je lichtplan aan waar de functionele verlichting komt. Dit wordt in de keuken ook wel de werkverlichting genoemd. Deze LED lampen plaats je boven het werkblad en het kookeiland. Functionele verlichting zorgt voor duidelijk zicht tijdens het snijden en koken.

Stap 4. Richt je op de sfeerverlichting

Nu alle praktische lampen een plekje hebben gekregen, richt je je op de sfeerverlichting. Deze lampen geven de keuken een knusse en aangename sfeer. Sfeerlampen geven warm, gedempt en indirect licht. Je kunt hierbij gebruik maken van hanglampen, tafellampen, wandlampen of vloerlampen. Een andere optie is om een dimmer aan te sluiten op de basisverlichting. Hierdoor kun je deze lampen ook inzetten als gedempte sfeerverlichting.

Stap 5. Houd rekening met de keukenstijl

Als je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd en alle lichtbronnen hebt aangegeven op het lichtplan, weet je exact hoeveel lampen je moet kopen. Vergeet tijdens het shoppen niet om armaturen en lampenkappen aan te schaffen die aansluiten bij de uitstraling van de keuken. Het is bijvoorbeeld mooi als je dezelfde stijl, kleuren en/of materialen laat terugkomen in de verlichting.

Ook interessant