Bekijk overzicht

De meest herkenbare kersclichés (en hoe je ze kunt voorkomen)

29-11-2022

Of je er nu gek op bent of het je gestolen kan worden, ieder jaar heb je er weer mee te dealen; Kerstmis en de kerstclichés waarmee het gepaard gaat. En met een traditioneel feest als kerst zijn dat er nog al wat! Maar wat zijn nou de meest voorkomende kerstclichés en hoe kun jij ervoor zorgen dat jouw kerst cliché-loos is dit jaar (als je dat wilt natuurlijk)?

Foute kerstmuziek

Ok, dit is meteen een hele lastige om te vermijden vooral als je graag naar de radio luistert. Want zodra de r weer in de maand zit sijpelen er langzamerhand steeds vaker kerst-hits tussendoor. Dat bereikt uiteraard een hoogtepunt rond de feestdagen, waarbij bepaalde radiostations werkelijk alleen nog maar kerstmuziek draaien. Nou hebben sommige mensen er echt een hekel aan. Maar veel mensen krijgen stiekem toch de kerstkriebels van al die herkenbare kerstdeuntjes, en vinden het eigenlijk best leuk. Dit cliché voorkomen kan alleen door een paar weken ergens onder te duiken met oordoppen in zodat je Michael Bublé en Mariah niet hoeft te horen.

Foute kersttrui

De foute kersttrui heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Deze lelijke kersttrui bestond eigenlijk al in de jaren vijftig, maar werd pas bekender doordat Bill Cosby foute truien (en dus ook kersttruien) droeg in de Cosby-show en hip toen hij een rol speelde in de film Bridget Jones. Waar de foute kersttrui in eerste instantie een soort tegenbeweging leek tegen de nette kerstoutfits en echt als en een grap bedoeld was, is de kersttrui inmiddels een echte rage waar ook alle grote modeketens bovenop gesprongen zijn, waardoor het eigenlijk niet meer zo leuk is. Vooral niet omdat daardoor mensen allemaal in dezelfde foute kersttrui lopen, terwijl het juist een unieke trui hoort te zijn, in al zijn lelijkheid. Ook dit kerstcliché is natuurlijk niet te vermijden, maar je kunt er uiteraard gewoon voor kiezen er zelf geen te dragen.

De kerstborrel

Voor sociale vlinders zijn de feestdagen ongetwijfeld het hoogtepunt van het jaar. Voor mensen die niet zo van feestjes houden is het een ramp want de uitnodigingen vliegen je om de oren. Je werk, je vrienden, de voetbalclub, de buren, je kapster; werkelijk iedereen organiseert een kerstborrel. Dat zijn vaak wat ongemakkelijke bijeenkomsten van mensen die elkaar eigenlijk niet zo goed kennen, waarbij je vaak in een sfeerloos zaaltje staat en er altijd iemand is bij wie het bier of de wijn niet helemaal goed valt. Ongemakkelijk dus. Een goede tip om de kerstborrel te vermijden is door bij iedere uitnodiging te zeggen dat je dan al een kerstborrel hebt. Volledig geloofwaardig.

Kerstverlichting in de knoop

Hartstikke leuk natuurlijk, al die feeërieke lichtjes van kerstverlichtingbuiten.com die elke tuin veranderen in een winters sprookjeslandschap. Maar voordat je überhaupt iets kunt gaan versieren met kerstverlichting moet je die kerstverlichting eerst altijd uit de knoop zien te krijgen. En bij de meeste mensen gaat dat verre van vanzelf en gepaard met flink wat vloeken. Hoe langer je snoer hoe moeilijker het wordt. Een goede manier om ontknoopstress te voorkomen is door over te stappen op LED-kerstverlichting. Deze lichtsnoeren raken veel minder snel in de knoop. Ook kun je in een stuk karton inkepingen knippen of snijden om daar vervolgens je kerstverlichting omheen te wikkelen.

Vienetta en andere culinaire clichés

Ook wat er op tafel komt te staan met kerst is vaak één groot cliché. Dat begint al met het voorgerecht van garnalencocktails of carpaccio, de bijgerechten van haricot verts met spek en aardappelkroketjes, en als hoofdgerecht natuurlijk een homp vlees. Als toetje staat nog steeds bij ontelbaar veel huishoudens vienetta op het menu. Best lekker allemaal, maar verre van origineel. En makkelijk te vermijden door eens voor iets totaal anders te kiezen dan een klassiek kerstmenu of klooien met gourmetpannetjes. Wat dacht je van een kerstdiner met oosterse invloeden, of een volledig vegan kerstdiner?

Teveel gegeten

Je kunt jezelf al bijna zien zitten na het kerstdiner. Want ieder jaar is het weer hetzelfde liedje. Je had al een stevige kerstbrunch achter de kiezen, maar ook bij het diner heb je door de gezelligheid en alle lekker dingen toch weer teveel gegeten. Je broek zit te strak en misschien heb je zelfs stiekem je riem al een paar gaatjes ruimer gemaakt, of heb je je broek gewoon ongegeneerd voor een joggingbroek verwisseld en zit je Al Bundy style op de bank. Het is een uitdaging, maar het is best mogelijk om jezelf te beheersen deze feestdagen. Het enige wat je hoeft te doen is af en toe nee zeggen en één keer een kleine portie opscheppen. Je bent al snel geneigd een afgeladen bord te maken, met als resultaat dat het teveel is. Als je kleinere hoeveelheden op je bord legt eet je vaak ook langzamer waardoor je meer geniet van je maaltijd.

Die hard, Home Alone, Sissi, en All you need is love

Als je clichés wilt voorkomen kun je de televisie maar beter uitlaten tijdens de feestdagen. Want wat er te zien is kun je van te voren eigenlijk al wel voorspellen. Elke generatie heeft weer zijn eigen go to kerstklassieker als het om films gaat. Sissi wordt dan ook nog steeds door velen verslonden ook al is het inmiddels stokoud, en ook Home Alone is eigenlijk niet meer van deze tijd, want dan had Kevin gewoon een mobieltje gehad waarop zijn moeder hem gebeld had. Ook Die Hard is voor velen een echte kerstfilm, al is het een film die vol zit met explosies, scheldwoorden en bad guys. En wie zit er niet te janken bij Robert ten Brink?

Kerstwandeling met de hele familie

Na alle hapjes, kerstbrunches en diners hangt iedereen tijdens de kerstdagen op een gegeven moment uitgeteld op de bank uit te buiken (met een kerstklassieker op de radio of tv). Dan is er altijd wel iemand die voorstelt om even lekker met zijn allen een frisse neus te gaan halen. Waar je dan schoorvoetend gehoor aan geeft. Uiteindelijk blijkt dat dan toch best even lekker, wat beweging of de natuur in. En zo is het eigenlijk met alle kerstclichés. Je kunt je er wel tegen verzetten, er over mopperen, maar het beste geef je je er gewoon aan over. Dan blijkt het uiteindelijk best mee te vallen.

Ook interessant