Bekijk overzicht

De invloed van je tuin op de waarde van je woning

19-01-2023

De waarde van je woning is uit meerdere opzichten natuurlijk van belang. Allereerst om te weten hoeveel overwaarde je hebt weten te realiseren, mocht dit het geval zijn en ten tweede om te kunnen bepalen om te kijken wat je voor je huis zou kunnen krijgen wanneer je het verkoopt. Vooral dat eerste kan interessant zijn op het moment dat je een aanpassing zou willen doen aan je woning. Want stel dat je woning enkele tienduizenden euro’s meer waard is, dan de hypotheek die er op rust, dan is er een mogelijkheid om je hypotheek op te hogen. Mits je voldoet aan de voorwaarden uiteraard. De uiteindelijke waarde van je woning wordt bepaald door een aantal verschillende factoren. Waar veel mensen niet aan denken, is dat de tuin hier ook bij hoort. Dus vraag jij je af wat de invloed van je tuin is op de waarde van je woning? Dan is het goed om dit artikel eens aandachtig door te lezen.

Grote of kleine tuin een wezenlijk verschil

Het is natuurlijk geen verrassing dat een woning met een grote tuin meer waard is, dan wanneer je een kleine tuin hebt. Dit heeft er simpelweg mee te maken dat je perceel dan meer vierkante meters is, waardoor de totale prijs hoger is, dan wanneer je een kleine tuin hebt. Op de vraag of de tuin van invloed is op de waarde van je woning, is het antwoord dus zeker ja. Toch zijn er wel flink wat verschillen tussen de uiteindelijke invloed van deze waarde. Zo kan een kleine tuin uiteindelijk meer waarde vertegenwoordigen, dan een grote tuin. Hoe dit zit, vertellen we je nu.

Hoe zie je tuin eruit?

Dat het formaat van je tuin een belangrijke rol speelt in de waarde dat is een ding wat zeker is. Toch is dit niet het enige wat telt. Ook de afwerking speelt natuurlijk een belangrijke rol. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat een kleine tuin die tot in detail is afgewerkt met bijvoorbeeld een prachtige overkapping en tuin loungeset, per saldo verhoudingsgewijs meer zal opleveren, dan wanneer je een grote tuin hebt, wat alleen maar bestaat uit gras en centimeters hoog onkruid. Het investeren in je tuin, zal dus wel degelijk zorgen voor een waardevermeerdering van je woning.

Eenvoudig kan soms helpen

Wanneer je een enorme tuin hebt, die helemaal is voorzien van bloemen en planten, dan kan het onderhoud een eventuele koper afschrikken. Het is daarom dus ook helemaal niet zo heel gek dat een eenvoudige tuin soms kan helpen bij een snellere verkoop. Zo kan alleen een tuinbank kopen en deze met tafel en wat aankleding neerzetten een wereld van verschil maken. Uiteraard wel met de kanttekening dat de opbrengst lager zal uitvallen, dan wanneer je je tuin prachtig hebt aangekleed. Wel is het de vraag of, wanneer je flink investeert in je tuin, je ook de tijd neemt om deze goed te onderhouden. Het zou natuurlijk zonde zijn om een prachtige tuin aan te leggen, terwijl je er weinig tot niets mee doet.

Ook interessant