Bekijk overzicht

De grootste voor- en nadelen van thuiswerken

07-07-2022

Het COVID-virus maakt op dit moment weer een opleving mee in Nederland. Dit is dan ook de reden dat de hele discussie over de voordelen en nadelen van thuiswerken weer wordt gevoerd. We zien dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat over deze voor- en nadelen. Om hier verandering in te brengen hebben we besloten om alles voor jou op een rijtje te zetten. In dit artikel laten wij je meer zien over de voordelen van thuiswerken. Ook hebben we handige tips voor thuiswerken, ideaal voor de mensen die het nog lastig vinden om aan de nieuwe manier van werken te wennen!

Voordeel: je bent veel productiever

Een van de grootste voordelen van thuiswerken is dat het mogelijk is om productiever te zijn op het werk. Dit komt met name door het feit dat je makkelijker geconcentreerd kunt werken als je thuis zit. Er komen nu eenmaal geen collega’s langs om een praatje te maken. Het beperken van al deze onnodige onderbrekingen is dan ook een van de vele redenen waarom veel telewerkers vaak productiever zijn dan mensen die op kantoor werken. Hoewel je misschien moet inbellen voor specifieke vergaderingen, hoef je waarschijnlijk niet deel te nemen aan andere vergaderingen waar je normaal gesproken wel bij moest zijn. Zo kan je tenminste echt even lekker doorwerken.

Nadeel: je ziet collega’s minder dan eerst

Een nadeel is natuurlijk wel dat je minder snel vrienden wordt met collega’s. Hoewel het lastig is om je te concentreren als iemand naast je bureau staat is het wel een feit dat contact met collega’s van groot belang is voor onderlinge cohesie op de werkvloer. Als iedereen thuiswerkt dan wordt dit al snel een stuk lastiger dan op kantoor. Een manier om dit te verhelpen is uiteraard door af en toe eens een leuke bijeenkomst in te plannen via Teams of Zoom, om zo toch elkaar weer eens te zien.

Voordeel: je bent veel flexibeler

Een van de andere voordelen van thuiswerken is dat je flexibeler bent tijdens het werken. Een van de moeilijkste kanten van een kantoorbaan van 9 tot 5 is dat je dan bijna niets meer kunt doen buiten het werk om. Of je nu een afspraak met een vriend hebt of dat je een ziek kind van school moet halen, je kunt vaak niet zomaar even de deur uit. Wanneer je vanuit huis werkt kan dit echter wel. Zolang je in staat bent om de deadlines te halen en beschikbaar te zijn wanneer je nodig hebt ben je vrij om jouw eigen tijd in te delen. Hierdoor ben je veel flexibeler dan bij een 9 tot 5 baan.

Nadeel: je kunt meer stress krijgen

Wat wel behoort tot de nadelen van thuiswerken is het feit dat je meer stress kunt krijgen als je het op de verkeerde manier aanpakt. Bij thuiswerken is het van groot belang om te zorgen voor de juiste balans tussen werk en privé. Hoewel mensen de neiging hebben om door te gaan tot laat in de avond kan het handig zijn om een vast schema aan te houden. Zorg ervoor dat je in je ‘vrije tijd’ ook echt vrij bent. Geen mailtjes, geen appjes, maar echt even tijd om tot rust te kunnen komen van al het werk.

Handige tips voor thuiswerk

Ter afsluiting hebben we nog een aantal handige tips voor thuiswerken. Het is namelijk zo dat sommige mensen het lastig vinden om hieraan te wennen. Nu hoeft het alleen niet zo lastig te zijn als sommige mensen het laten lijken. Door deze tips en tricks zelf op te volgen is de kans een stuk groter dat je ook plezier krijgt in het thuiswerken voor jouw bedrijf:

  • Zorg voor een vast routine om stress te voorkomen
  • Neem tussendoor genoeg pauzes om even niets te doen
  • Schaf een goede laptop aan om thuis te kunnen werken
  • Spreek af en toe met collega’s af om elkaar te zien
  • Maak een speciaal plekje om afgezonderd te kunnen werken
  • Zorg voor een goede nachtrust en ga niet te lang door
  • Vraag een thuiswerkvergoeding aan als dit mogelijk is

Ook interessant