Als eigenaar van een bedrijf op zoek naar een huis
Het leven van ondernemer is hartstikke mooi. Je hebt je eigen bedrijf waarin je je product of service optimaal kunt ontwikkelen. En de vrijheid die je hebt, is eveneens een groot pluspunt. Bij het leven van een ondernemer komt echter meer kijken dan bij het leven van de meeste mensen die in loondienst werken. Dan gaat het onder meer over het pensioen en verzekeringen die ondernemers moeten afsluiten, maar ook zeker over het kopen van een huis. Als ondernemer heb je namelijk ook een hypotheek nodig. In dit artikel staat wat je als ondernemer kunt verwachten als je een hypotheek wilt afsluiten.
Speciaal pakket voor ondernemers
In wezen is de hypotheek zelf niet anders dan bij particulieren. Het pakket eromheen, compleet met de voorwaarden, is dat wel. Daar spelen diverse bekende banken op in. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een Van Lanschot hypotheek voor ondernemers, zie je dat daar verder wordt gekeken dan alleen naar het 'gewone' inkomen.
Naast het salaris wordt onder andere inkomen uit dividend van de eigen onderneming erbij gepakt, net als rendement op het vermogen en inkomen uit bonussen en provisies. Dat heeft een directe invloed op de hoogte van de hypotheek. Door advies op maat te laten maken, weet je zeker dat je het maximale uit de mogelijkheden haalt.
Hypotheek als ZZP'er
De laatste jaren zijn steeds meer mensen zzp’er geworden. De coronacrisis heeft hier deels aan bijgedragen, en anderzijds is het zo dat de vrijheid aantrekkelijk is. Nu is het beeld van veel mensen dat hypotheken en zzp’ers geen gelukkige combinatie is. In de praktijk valt dit echter reuze mee.
Sinds een paar jaar kun je als zelfstandige namelijk ook in de beginjaren van het ondernemerschap een hypotheek afsluiten. De meeste banken kijken alleen naar de inkomsten uit het laatste jaar. Dit is wel per bank verschillend. Het is dan ook slim om dit van tevoren goed uit te zoeken.
Hier kijken hypotheekverstrekkers nog meer naar Je inkomen is het belangrijkste als je een hypotheek wilt afsluiten. Daarnaast wordt er gekeken naar wat andere factoren. Je vaste lasten bijvoorbeeld. Ook de sector waarin je werkt speelt een rol, net als de hoeveelheid risico die je met je bedrijf loopt.
Daarbij wordt er ook gekeken naar de verwachtingen voor de toekomst van het bedrijf. Hoe heeft de winst zich ontwikkeld en kan het bedrijf nog groeien zijn daarbij belangrijke vragen.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Als ondernemer weet je dat een goede voorbereiding het verschil kan maken. Dat is voor een hypotheekaanvraag niet anders. Aan jou namelijk de taak om de bank ervan te overtuigen dat je de hypotheek kunt aflossen. Banken willen graag een compleet overzicht van de jaarrekeningen en een overzicht van de cijfers van het lopende boekjaar hebben. Daar kun je natuurlijk de hulp van een accountant of boekhouder bij inroepen.