Bekijk overzicht

3 tips voor het aankleden van een schaduwtuin

13-05-2022

3 tips voor het aankleden van een schaduwtuin

Niet iedereen beschikt over een tuin waar de zon veel schijnt. Dit wordt ook wel een schaduwtuin genoemd. Vaak heb je weinig tot geen invloed op de reden waarom er geen zon in je tuin schijnt. Je tuin kan omsloten zijn door hoge gebouwen, andere huizen, een grote haag of bomen en andere planten die niet op je eigen grond staan. Maar weinig zon in je tuin hoeft niet te betekenen dat je alleen maar tegels in de tuin kunt leggen. We geven je graag een aantal tips om ook van jouw schaduwtuin een gezellig plekje te maken.

Een groen gazon

Natuurlijk gras heeft veel zonlicht nodig om voldoende te kunnen groeien en mooi van kleur te blijven. Ook groeit er volop mos in het gras wanneer het te weinig licht vangt. Bovendien vraagt een natuurlijk gazon erg veel tijd en onderhoud. Een oplossing hiervoor zou het kopen van kunstgras kunnen zijn. Kunstgras kan er tegenwoordig super realistisch uit zien en geeft je het hele jaar door een prachtig groen gazon. Ook is kunstgras zo goed als onderhoudsarm. Deze keuze zou dus een echte win-winsituatie zijn.

Planten kiezen

Zelfs voor een schaduwtuin zijn geschikte planten te vinden. Niet alle planten hebben namelijk extreem veel licht nodig. Doe hierover meer kennis op via internet of breng een bezoek aan een tuincentrum en laat je daar informeren door een hovenier. Vaak staan planten die geschikt zijn voor schaduwtuinen in tuincentra al bij elkaar en uit de zon en kun je zo op je gemak een keuze maken die jij het mooist vindt. Dat de keuze wat meer beperkt is hoeft niet te betekenen dat een tuin met minder zon er ook saai uit komt te zien. Combineer verschillende kleuren en structuren om zo contrast en levendigheid in je tuin te creƫren. Wel is het beter om voor planten met wat lichtere kleuren te kiezen hierdoor breng je namelijk zelf al meer licht in je tuin omdat deze het licht wat er is reflecteren.

Zelf details toevoegen

Nu je het groene deel van de tuin hebt kunnen afvinken is het tijd om na te denken welke details je toe wilt voegen. Denk hierbij aan een fijne zitplaats met een toffe lounge set of ander tuinmeubilair of kijk naar mogelijkheden voor een goede opbergruimte. Neem hierin ook direct eventuele verlichting mee. Wanneer je goed nadenkt over welke soorten verlichting je op welke plekken in je tuin plaatst kan dit heel veel sfeer geven en je tuin net dat beetje extra geven waar je naar op zoek bent.

Ook interessant