Bekijk overzicht

3 tips om te bezuinigen op je energieverbruik

10-11-2022

Wist je dat een oplader die nutteloos in het stopcontact zit onnodig veel energie verbruikt en dus ook geld kost? Dit kan oplopen tot meer dan 100 euro per jaar. Zonde toch! Een van de beste manieren om je energieverbruik te verminderen is door ongebruikte opladers uit het stopcontact te halen én door de tijd die je aan elektronische apparaten besteedt te verminderen. Overweeg je telefoon of laptop uit te zetten als je hem niet nodig hebt en haal de stekker uit het stopcontact. Of druk de powerknop van het verlengsnoer uit. Probeer bovendien te voorkomen dat je veel apparaten tegelijk gebruikt, want dat kan leiden tot pieken in je totale energieverbruik. Hier lees je nog 3 andere tips die je kunnen helpen bij het bezuinigen op je energieverbruik!

Investeer in de juiste verlichting

Door het gebruik van LED verlichting bespaar je bij voorbaat al veel geld op je energierekening. LED lampen zijn heel zuinig in energieverbruik en gaan ontzettend lang mee! Heb je nog geen LED verlichting in huis? Dan is het de hoogste tijd om je lampen te vervangen.

Wat uiteraard ook een goede manier is om energie te besparen is zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht. Probeer overdag jaloezieën en gordijnen open te zetten en overweeg de installatie van dakramen als je daar de ruimte voor hebt.

De stand van de thermostaat

Een andere belangrijke strategie om het energieverbruik terug te dringen is om op de stand van je thermostaat te letten. Probeer je huis tijdens de koudere maanden op een iets lagere temperatuur te houden, maar zorg ervoor dat het niet te koud is dat het oncomfortabel wordt. En als het gaat om airconditioning in warmere maanden, kies dan voor een meer gematigde instelling die je systeem niet overbelast. Vergeet ook niet dat het openen van ramen voor natuurlijke ventilatie kan zorgen, waardoor het elektriciteitsverbruik van ventilatoren of airconditioners afneemt. Maar ventileer uiteraard niet als de verwarming hoog staat.

Pas je gedrag aan

Denk tenslotte na over manieren waarop je kleine veranderingen in huis kunt aanbrengen. Doe de lichten uit van een kamer waar je even niet hoeft te zijn, sluit de deuren en ramen om zo de warmte binnen te houden en zet niet onnodig de hele dag de tv aan. Je kunt ook een timer instellen voor je lampen, zodat ze na een bepaalde tijd automatisch uitgaan of misschien een thermostaat gebruiken waarmee je de verwarming en koeling op afstand kunt regelen.

Door deze eenvoudige tips in je dagelijkse routine op te nemen, kun je je energieverbruik verminderen en geld besparen op je energierekening!

Ook interessant